hledat
Potřebujete poradit? Volejte 603 430 176
kategorie

Produkty

Aktuální kurz EURO

1 EUR = 23.50 Kč

Vybírat podle

Cizrna 500g BIO ProBio

Sleva 9%
Země původu: Turecko
Dostupnost: skladem
Původní cena: 53,-
Ušetříte: 5,-
Cena: 48,-
ks
BIO kvalita Fairtrade Fairtrade Fairtrade
Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě.
 
POUŽITÍ:
  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

SLOŽENÍ:
cizrna* (hrách římský). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
 
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
 
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1297 kJ/310 kcal; tuky: 5,9 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 1,1 g; sacharidy: 44 g; z toho cukry: 2,3 g; bílkoviny: 19 g; sůl: 0,09 g; vláknina: 16 g.
 
ALERGENY:
Může obsahovat stopy sezamu.
 
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
 
OBSAH:
500 g