Rýže basmati je typická dlouhými zrny a jemnou oříškovou vůní. V kuchyni doceníte především její nelepivost a krátkou dobu přípravy. Basmati je také přirozeně bezlepková.
POPIS:
Název této rýže „basmati“ hindsky doslovně znamená „královna vůní“. Basmati rýže totiž svou vůní připomíná oříšek. V podhůří Himálají byla rýže domestikována již 8500 let před naším letopočtem a v Evropě o ní najdeme zmínky již v antice.
VYUŽITÍ:
- příloha – rýži lze využít jako přílohu k slaným zeleninovým i masovým pokrmům
- rizoto – klasickým způsobem můžete rýží smíchat se zeleninou a kořením dle libosti
- smažená rýže – po uvaření můžete rýži na větším množství oleje společně se zeleninou smažit asi 2 minuty, nakonec přidejte rozmíchaná biovajíčka a krátce dosmažte, stačí už jen kořením dochutit
- rýžový salát – rýži po vychladnutí smíchejte dle fantazie s různými ingrediencemi, my doporučujeme vařené fazolové lusky, vlašské ořechy, osmahlou cibulku a žampiony, nakonec zasypte čerstvou petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje
Basmati poznáte nejen podle oříškové vůně, ale i podle výrazně dlouhého zrna. Rýže má velmi delikátní chuť a při správné přípravě nelepí. Tuto vlastnost získává díky dlouhé době skladování, ideálně rýže po sklizni v suchu a temnu vysychá až dva roky. Jako rostlina plodí pouze jednou za rok a je zavlažována vodou z ledovcových řek.